Aida Zgalj – Styckare, Scan Sverige Kristianstad

Hur länge har du jobbat på Scan Sverige och varför blev du styckare?
Jag började på Scan Sverige 2007 i paketeringen, men blev nyfiken på styckningen när jag såg kollegorna arbeta. Trots att många sa att det var ett tungt jobb, ville jag bevisa att jag klarar det. Efter en utbildning fick jag fast jobb som styckare. Sedan 2010 jobbar jag i Kristianstad, och idag är vi betydligt fler kvinnor än när jag började.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag jobbar på kotlettlinjen där arbetsuppgifterna varierar beroende på beställningar. Vi roterar mellan olika stationer var 35:e minut, vilket gör arbetet omväxlande. Utöver styckning är jag även skyddsombud och engagerad i arbetsmiljöfrågor.

Vad är det bästa med jobbet och hur är gemenskapen?
Det bästa är att träffa många människor varje dag och att arbetstiderna ger tid för familjen. Kollegorna är hjälpsamma och stämningen är god – vi stöttar alltid varandra om någon behöver hjälp. När jag är iväg på utbildning saknar jag verkligen arbetslaget.

Vilka egenskaper behövs för att trivas och lyckas?
Du behöver ta hand om din kropp och vara aktiv, eftersom jobbet är fysiskt. Teknik är viktigare än styrka – en vass kniv och rätt arbetsställning hjälper mycket. Att vara ansvarstagande och ha ett gott lagarbete är nyckeln till att lyckas.

Finns det möjlighet att utvecklas inom yrket?
Absolut, det går att testa andra delar av produktionen och flera kollegor har gått vidare till ledande roller. Det finns utvecklingsmöjligheter om man är nyfiken och vill lära sig mer.

Har du några tips till den som funderar på att bli styckare?
Lyssna på erfarna kollegor, använd alltid vassa knivar och rätt skyddsutrustning. Tekniken är viktigare än styrkan, så våga testa och utmana dig själv!

Vad gör dig extra stolt över ditt arbete?
Jag är stolt över att bidra till svensk köttproduktion och att mitt arbete är viktigt!  Jag känner också stolthet under jul och mellandagar när människor undrar om jag är ledig. Då svarar jag att jag arbetar, eftersom det är tack vare oss som andra kan ha mat på bordet.