Eddie Karlsson - Styckare, Scan Sverige Kristianstad

Hur länge har du jobbat på Scan Sverige och varför blev du styckare?
Jag har varit anställd i 2,5 år. Jag har tidigare jobbat inom livsmedelsbranschen och har ett stort jaktintresse, vilket ledde mig till yrket som styckare.

Jag styckar själv inom jakten och när jag såg att Scan Sverige sökte styckare via Arbetsförmedlingen kändes det självklart att söka. Utbildningen började med teori om hygien och arbetsmiljö, och därefter praktiska moment på styckningslinan. Efter sommaren fick jag stanna kvar och lärde mig hela linjen, som har tio stationer.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Varje morgon börjar med att kolla schemat och förbereda mina knivar. Vi roterar mellan stationerna var 35:e minut, vilket gör arbetet omväxlande och roligt. Vissa stationer innebär mer arbete med kniven, andra kan vara packning. Dagarna går snabbt tack vare variationen.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att trivas och lyckas som styckare?
Du ska gilla fysiskt arbete och ett högt tempo, men också vara en lagspelare – vi hjälper alltid varandra. Ergonomi är viktigt, och vi får ofta tips om att låta kniven göra jobbet för att kroppen ska orka. Det är också bra att vara aktiv på fritiden.

Hur är gemenskapen på arbetsplatsen?
Stämningen är väldigt bra och vi har roligt tillsammans. Det är viktigt att trivas eftersom man umgås mycket med kollegorna.

Vad gör dig stolt över ditt arbete?
Svensk köttproduktion är viktig! Jag brukar visa min son anläggningen och säga ”Där jobbar pappa!”. Det här är ett hantverksyrke som verkligen behövs, och det är roligt att berätta för andra om mitt jobb.

Har du några tips till den som funderar på att bli styckare?
Ha alltid vassa knivar, använd skyddsutrustning och lyssna på de mer erfarna. Yrket är både utmanande och givande!