Jenny Rask – Styckare, Scan Sverige Linköping

Hur länge har du jobbat på Scan Sverige?
Jag har arbetat här sedan 1999, alltså i 26 år.

Hur började din karriär som styckare?
Jag började på charkpaketeringen på ett vikariat där jag paketerade julskinkor. Efter att ha fått fast jobb gick jag vidare till fläskpaketeringen. Styckningen lockade mig för att det verkade spännande och självständigt, med högt tempo. Via en intern utbildning lärde jag mig stycka fläskkött och senare, 2008, även nötkött som jag arbetar med idag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Som styckare grovstyckar jag nötkött varje dag på styckningslinan och jobbar på ackord. Vi roterar mellan olika moment, som att stycka från krok eller bord, samt har avlastningspass där vi putsar och trimmar kött. Arbetsveckorna växlar mellan dagpass (06:00–14:40) och kvällspass (14:20–00:00), och det finns möjlighet att välja arbetstider. Jag jobbar enbart dagpass och det trivs jag jättebra med!

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det fysiska arbetet passar mig perfekt. Många tror det är stressigt att jobba på ackord, men jag håller mitt eget tempo och känner mig aldrig stressad. Dessutom är det skönt att kunna släppa jobbet helt när arbetsdagen är slut. Arbetskamraterna är toppen – vi har en härlig anda och hjälps alltid åt.

Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna?
Det finns stort behov av fler styckare och man kan utvecklas inom yrket. Vissa blir utbildare eller instruktörer, andra går vidare till kvalitetsarbete. Det är roligt att kollegor kan byta avdelning men ändå stanna kvar inom företaget.

Vad krävs för att trivas och lyckas som styckare?
Man behöver gilla fysiskt arbete och hålla igång styrka, kondition och rörlighet. Det är viktigt att vara driven, envis och noggrann.

Hur är arbetsmiljön?
Vi har en bra arbetsmiljö och väldigt strikta hygienregler. Många tror det är ”skitigt”, men det stämmer inte alls.

Har du något tips till den som funderar på att söka sig till yrket?
Träna gärna, eftersom det är ett fysiskt jobb. Var inte rädd för arbetsmiljön – den är mycket bättre än många tror.

Vad gör dig extra stolt i arbetet?
Jag är stolt över att jobba med svenskt kött och bra produkter. Min bakgrund inom lantbruk gör att jag tycker det är viktigt med bra mat, miljöhänsyn och djurvälfärd. För mig är det den fysiska delen som motiverar, men också stoltheten över det svenska köttet.