
Bra kött från bonde till bord – det är grunden för vår verksamhet
Scan Sverige har en 125-årig historia, och är sprunget ur lokala samarbeten mellan djurhållande bönder. Målet har alltid varit att leverera Bra kött som kan serveras på svenska bord, som basen i en balanserad kost. Med verksamhet i hela kedjan från bonde till bord, tar vi ansvar för alla led i produktionen.
Scan Sverige levererar bra kött, och det har vi gjort sedan 1899 när Sveriges första slakteriförening bildades i Halmstad. Föreningen bildades när ett antal djuruppfödande bönder tog initiativ till att tillsammans dela på kostnaden för slakt och framtagande av köttprodukter. Idén var framgångsrik och många fler föreningar bildades sedan under 1900-talets första decennier. Bönderna kunde få enkel och smidig avsättning för de djur som föddes upp, och konsumenter, restauranger, hotell och andra storkök kunde få de köttprodukter de efterfrågade. Gemensam drift var mer effektiv än att slakta och sälja från en enskild gård. Dessutom skapades möjligheter till bättre gemensam kontroll av de djur som togs in och kvaliteten i de produkter som erbjöds. Scan Sverige är sprunget ur dessa lokala slakteriföreningar, och den utveckling som sedan pågått i över 100 år.
I takt med vår utveckling har också omvärlden utvecklats, med bland annat ökade krav på kontroll, effektivitet, hållbarhet, djuromsorg, ekonomiska förutsättningar för djurhållande bönder och inte minst konsumenters och kunder krav. Fortsatt gemensam drift har varit en förutsättning för att i en föränderlig omvärld kunna organisera leverans från 6 000 lokala leverantörer och samtidigt hantera all den ökande komplexitet som finns i livsmedelskedjan.
Idag har vi verksamhet i hela kedjan, från bonde till bord. Det gör oss unika och ger oss både möjlighet och skyldighet att ta ansvar för kedjans alla delar.
Det är ett ansvar vi tar. Varje dag, året om.
Och precis som vi gjort under de senaste drygt 100 åren, vill vi fortsätta att leda branschutvecklingen i en alltmer komplex och krävande livsmedelskedja omgärdad av hårdnande formella krav, ökade förväntningar och en alltmer intensiv och ibland hetsig debatt om vad som är bra mat eller inte. För vi vet att vår förmåga att ta ansvar för hela kedjan – från bonde till bord - resulterar i Bra kött. Bra kött som kan beredas och serveras i den balanserade kost som alla vi människor behöver. Det är vi stolta över.
